Wat doet u om uw organisatie te beschermen tegen onzichtbare cyberdreigingen

Scroll to continue
Back

Wat doet u om uw organisatie te beschermen tegen onzichtbare cyberdreigingen.  Wij geven u zes tips om uw organisatie te beschermen.

Vanzelfsprekend beschermt u uzelf en uw naasten. Maar hoe zit het met uw organisatie? Hoe goed is deze beschermd tegen digitale insluipers? Hoe zit het met de toegang tot uw draadloze netwerken (WiFi)? Zijn uw kroonjuwelen voldoende afgeschermd? Allemaal relevante vragen. Heeft u de antwoorden?

Digitale insluipers kunnen ongemerkt hun gang gaan

‘Digitale insluipers, ook wel niet-ethische hackers genoemd, kunnen grote nadelige gevolgen hebben voor u en uw organisatie’, zegt Migiel de Wit-Beets, Partner Cyber Risk Services bij Grant Thornton.  Een hacker kan zich een lange tijd binnen uw bedrijf manifesteren zonder opgemerkt te worden. Enerzijds, kan de hacker uw belangrijke IT-systemen in kaart brengen en zich richten op uw kroonjuwelen. Hierdoor kan uw bedrijfscontinuïteit in gevaar komen. Anderzijds, kunnen persoonsgegevens van medewerkers worden gelekt of uw klantgegevens worden verkocht aan de concurrent. ‘Dit zijn een aantal scenario`s waar u niet op zit te wachten’, aldus De Wit-Beets.

De zes belangrijkste risico‘s van een cyberincident voor uw organisatie

Zodra niet-ethische hackers opgemerkt worden binnen uw bedrijfsnetwerk is er sprake van een cyberincident. Een cyberincident kan grote gevolgen hebben voor uw organisatie. De zes belangrijkste risico‘s van een cyberincident voor uw organisatie zijn:

 1. Geen toegang tot uw IT-systemen en data. Dit verstoort direct uw bedrijfsvoering en vormt een bedreiging voor uw continuïteit.
 2. De managementtijd die u kwijt bent met het oplossen van een incident.
 3. Verlies van bedrijfsgevoelige en/of bedrijfskritische informatie.
 4. Boetes door de schending van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
 5. Reputatieschade.
 6. Hoge kosten bij reactie op een incident en het herstel van de beveiliging van uw systemen.

Zes tips om uw organisatie te beschermen

‘Snel handelen is essentieel om schade te beperken’, zegt De Wit-Beets. Hiermee kunt u voorkomen dat u bijvoorbeeld duizenden euro`s losgeld moet betalen om data terug te krijgen. Of voorkomen dat uw data helemaal niet meer is terug te krijgen. Is uw organisatie voldoende beveiligd op digitaal gebied? De Wit-Beets geeft u zes tips om zelf uw organisatie te beschermen:

 1. Stel een informatiebeveiligingsbeleid op voor uw organisatie.
 2. Train medewerkers regelmatig op het gebied van beveiligingsbewustzijn.
 3. Update met regelmaat de software van uw computersystemen.
 4. Implementeer maatregelen voor antivirus en firewall.
 5. Zorg voor goede back-up procedures en test deze met regelmaat.
 6. Laat uw informatiebeveiliging op periodieke basis toetsen door een onafhankelijke partij.

Cyber Risk Services van Grant Thornton geeft u inzicht

Wilt u graag hulp bij het beschermen van uw organisatie tegen onzichtbare cyberdreigingen? De afdeling Cyber Risk Services van Grant Thornton kan u daarbij helpen. ‘Wij geven inzicht in de digitale veiligheid (IT-security) van uw organisatie’, aldus De Wit-Beets. U wordt gekoppeld aan een van onze experts met jarenlange ervaring op het gebied van risicomanagement, cybersecurity en/of ethisch hacken. Wat kunt u van onze dienstverlening verwachten?

 • U krijgt inzicht in de risico’s en u weet waar uw organisatie kwetsbaar is.
 • Wij toetsen de maatregelen die u tot nu toe getroffen heeft. Ook toetsen wij de weerbaarheid van uw organisatie tegen cyberincidenten.
 • U ontvangt van ons concrete aanbevelingen voor directe verbeteringen van uw digitale veiligheid (IT-security) en het beveiligingsbewustzijn binnen uw organisatie.
 • Wij helpen u met de implementatie van uw digitale veiligheidsvraagstukken.

Wat kan de afdeling Cyber Risk Services nog meer voor u betekenen?

Lees meer over de Cyber Risk Services van Grant Thornton op www.grantthornton.nl. Of neem direct contact op met Migiel de Wit-Beets via telefoonnummer 088 676 91 86 of migiel.de.wit@nl.gt.com.

 

Migiel de Wit-Beets
Partner Cyber Risk Services Grant Thornton
Partner MS Amlin First Response Team

Dit artikel is onderdeel van onze reeks Cyber Security artikelen in het kader van de oktober Cyber Security Maand. De komende weken publiceren wij artikelen geschreven door ons en onze partners van het MS Amlin First Response Team. Lees volgende week het artikel van onze partner Bex*communicatie.

 

Top Stories

Are you sure you want to remove this article from your library?